Artificiell Intelligens

Artificiell intelligens börjar verkligen ta fart igen. Ända sedan uttrycket myntades i slutet av 50-talet har det fascinerat oss, men det är egentligen först nu som något händer på riktigt. Vi börjar så smått se vilken inverkan AI kan ha inom ett stort antal vitt skilda områden, både positivt och negativt.

På Sticky Beat är vi självklart fascinerade av AI-revolutionen. Vi är övertygade om att den kommer göra fantastisk skillnad på sätt vi i dagsläget inte ens kan föreställa oss. Men det finns samtidigt en liten, liten strimma av oro. Är artificiell intelligens vår sista uppfinning, som slutligen förgör oss alla?

”In short, the rise of powerful AI will be either the best, or the worst thing, ever to happen to humanity. We do not yet know which.”

Stephen Hawking

Det är främst via deep learning och machine learning, kombinerat med den ökande tillgången till ofantliga mängder data, som AI kunnat ta extra stora kliv de senaste åren. Vi är ännu inte i närheten av ett AI med ett självmedvetande, men samtidigt, utvecklingen är exponentiell så man bör vara försiktig med att dra för stora slutsatser baserat på läget idag.

Även om artificiell intelligens är något som intresserar oss så är vi långt ifrån några experter. Därför har vi istället sammanställt mängder av läsvärda artiklar, bloggposter och videoklipp lite halvhjärtat kategoriserade. Håll till godo och kom gärna med fler förslag i kommentarerna!

Pessimisten

Så, vad händer med människan när vi slutligen når en superintelligens? Kommer vår skapelse att vända sig emot oss, eller ignorerar den oss? Kommer den ge oss en fantastisk framtid, eller innebär den slutet? Det finns många som oroar sig för utvecklingen och här är några intressanta tankar kring just det.

“Humans must merge with machines or become irrelevant in AI age”

Elon Musk

Optimisten

Artificiell intelligens kommer utan tvekan att förändra hur vi lever och jobbar. Men i slutänden kan det visa sig vara ganska positivt. Kanske använder vi AI till något gott som hjälper oss att bygga bättre och starkare samhällen där människa och maskin snarare samverkar med varandra.

“By 2029, computers will have human-level intelligence”

Ray Kurzweil

  • Humanity and AI Will be Inseparable – Det kanske i slutänden inte står mellan människa och maskin, utan snarare att vi samverkar och gör varandra starkare. Det tror i alla fall Manuela Veleso som intervjuats av The Verge.
  • Kurzweil Claim That the Singularity Will Happen by 2045 – Ray Kurzwail är en av de största AI-förespråkarna. Funderar du på vad singulariteten egentligen är för något får du svaren här.
  • AI For Good – Artificiell intelligens och Big Data kan vara vår största chans att lösa de riktigt stora problemen.

Skeptikern

När alla börjar framställa något som nästa frälsare, eller för den delen jordens undergång, är det självklart bara sunt att börja ifrågasätta. Kan det vara så att AI enbart är mer datakraft, smartare algoritmer och mängder av data. Men inte så mycket mer. Fullt möjligt.

“Almost everything you read about AI is fake news. The AI coverage comes from a media willing itself into the mind of a three year old child, in order to be impressed.”

Andrew Orlowski

Filosofen

Vad händer när människan inte längre är smartast på planeten? Om vi skapar en superintelligens, skulle vi då se på den som vår egen gud? Och hur ser den på oss?

“We will soon arrive at the obvious realization that “smartness” is not a single dimension, and that what we really care about are the many other ways in which intelligence operates”

Kevin Kelly

Pragmatikern

Narrow AI, det vill säga AI som inte uppvisar människo-lik intelligens inom alla områden, stöter vi redan på dagligen. Det handlar om bildigenkänning, språköversättning, reseplanerare och mycket mycket mer. Här gör AI redan en stor nytta, även om de flesta antagligen inte tänker på det som Artificiell Intelligens.

“As soon as it works, no one calls it AI anymore”

John McCarthy

Den late

Vi fattar. Ibland orkar man inte läsa. Så varför inte kolla på video istället?

The incredible inventions of intuitive AI

What happens when our computers get smarter than we are?

Open Source Stories: Road to AI

Boktips

Slutligen, när även de längsta bloggposterna känns för korta så finns det alltid böcker att födjupa sig i. Dessa är några favoriter:

Detta är bara början

Även om det kan kännas som omöjligt mycket information att ta till sig så har vi naturligtvis knappt skrapat på ytan. Dessutom händer det så mycket inom området att redan imorgon kommer det finnas massa nytt att ta till sig. Oavsett hur man ser på artificiell intelligens kan vi nog vara överens om att vi inte ser slutet på utvecklingen. Imorgon kommer med all säkerhet inte vara som idag.

0