Shopping Games

En ICA-butik är kanske den ultimata platsen för produktplacering, men det är också en utmärkt spelmiljö. ICA Games är skapat för en bred målgrupp där spelarna belönas med rabatter i butiken och där högsta rabattsatsen är 100 %.

Initiativet till appen ICA Games kom från handlaren Gustav Johansson; i Karlstad känd som ICA-Gustav. Han driver en Kvantum-butik och ville ta fram en spel-app för sina kunder. Han visade oss referenser på spel han gillade och vi var överens om att bygga de nya spelen på kända spelmekanismer.

Då både vi och Gustav är uppväxta på 80-talet blev det naturligt att flirta lite med de spel som fanns på den tiden. Manéret blev således 8-bitarsgrafik som ger en skön, nostalgisk game-känsla.

Första spelet är shoppingracet som utspelar sig i en Pacman-liknande butiksmiljö. Ett antal varor ska samlas in på tid. I butiken finns även andra kunder som inte alls har speciellt bråttom. Det är helt enkelt väldigt bra på att vara ”i vägen”. När alla varor är insamlade ska man skynda sig till kassan. Hinner man i tid startar nästa level med längre shoppinglista och kortare tid.

På andra spelet ska man samla kundvagnar på ICAs parkering. Alla som har spelat ”Snake” på en Nokia 3310 vet hur spelet är uppbyggt. Ju fler kundvagnar man samlar, desto längre blir ”ormen” man måste navigera mellan parkerade bilar och personer som går runt på parkeringen. Ibland åker det även förbi bilar och lastbilar som man naturligtvis måste akta sig för. Hittar man korv med bröd ska man ta den för att få bonuspoäng. När man handlar blir man ju hungrig, eller hur? När alla vagnar samlats in går man till vagnboden för att få bonuspoäng och komma till nästa level.

I tredje spelet ska man stapla varor. En ”robot-arm” håller i fem paket eller burkar och rör sig fram och tillbaka. Det gäller att släppa paketen så exakt man kan ovanför de andra. Missar man ett paket blir det fyra till nästa våning, osv tills man bara har ett paket kvar. När man missar det är spelet slut. Om man lyckas stapla ett antal våningar så börjar hela stapeln att svaja, vilket såklart gör det svårare att pricka rätt.

Och så var det det här med rabatten. Varje vecka får man rabatt på tre varor i butiken, en vara per spel. Rabattsatsen baseras på vilken poäng man får i spelet och man kan få 5, 10, 25, 50 eller 100 % rabatt. Erbjudandet sparas i telefonen och löses in i kassan inom en vecka.

Äntligen blir man belönad på riktigt för att man spelar spel!

Frågor och funderingar?

Prata med Robert Schlyter, vår ad / interaktionsdesigner för Shopping Games. Han vet det mesta om projektet! Du når honom via:

0