Movin’ Movin’

Hej barn, idag ska vi prata om transportbranschen och varför den är så viktig för Sverige”. Ja, så hade det kunnat låta i landets skolor under året. Men hur kul verkar det? Hur många hade varit intresserade och hur många hade somnat? Tur då att TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd) istället kan säga så här: Hur många har spelat mobil-spelet Movin’ Movin’? Ni som inte har gjort det kan ladda ner gratis, sen spelar vi en stund tillsammans och diskuterar efteråt”.

I Movin’ Movin’, som finns att ladda ner för iPhone och Android, får man genom nio småspel följa en produkt från hamnen till leverans i butik och efterföljande fakturering. Genom att lossa containrar, sortera paket och parkera lastbil med släp vill TYA öka intresset för transport- och logistikbranschen hos ungdomar. 

Skillnaden mellan ett föredrag, där någon visar en PowerPoint och berättar hur kul ett yrke är, och ett spel där man själv får prova på olika saker och tävla tillsammans med kompisar, är monumental. Det gamla ordspråket “Det man hör glömmer man, det man ser kommer man ihåg och det man gör förstår man” har sällan varit så aktuellt. 

Själva idén att göra ett spel kommer från ungdomar som deltog på en ”innovation camp”, där elever från olika delar av landet fick spåna kring hur man får dem intresserade av transportbranschen. När vi på Sticky Beat sedan fick uppdraget ville vi skapa, inte bara ett utan nio olika spel som berättade en historia; ett pakets väg från A till B. 

Den här branschen består inte bara av att köra lastbil, det är så många olika funktioner och moment och några av dem får vi bekanta oss med i Movin’ Movin’. Spelkänsla har hela tiden stått i fokus. Inga pekpinnar eller tråkiga informationstexter.

Det finns tre olika spellägen – Story mode, Arcade mode och Multiplayer. I det förstnämnda spelar man alla nio spel i följd, i Arcade kan man välja enstaka spel och i Multiplayer kan man spela upp till fyra personer tillsammans. Då spelar man som ett lag och det är den gemensamma poängen som hamnar på topplistan, samtidigt som man ser hur många poäng varje spelare fick i varje spel. Så en viss intern tävlan kan det samtidigt bli.

Under hösten kommer TYA, i samarbete med UF – Ung Företagsamhet, besöka mellan- och högstadieklasser i hela landet och prata om transportbranschen. Utgångspunkten blir då Movin’ Movin’. Om vi hade möjlighet skulle vi på Sticky Beat gärna följa med och lyssna på alla fantastiska funderingar och kommentarer som garanterat kommer från framtidens arbetstagare. För ja… We Love Tomorrow.

  • Ladda ner till iPhone...
  • ...eller Android!

Frågor och funderingar?

Prata med Nisse Bryngfors, vår seniora utvecklare för Movin’ Movin’. Han vet det mesta om projektet! Du når honom via:

0