Modet att välja sin morgondag

I allt högre utsträckning har vi fått den stora äran att sätta oss in i våra ungas liv här på Sticky Beat de senaste åren. Det har handlat om allt från mobbning, trafikbeteende, tandhälsa och psykisk ohälsa. Nu senast fick vi också möjligheten att inspirera våra 15-åringar på ett roligt och annorlunda sätt inför deras viktiga gymnasieval och därmed den nya morgondag som vi så gärna vill hjälpa till med.

Vi fick en inbjudan från Compare att delta i en yrkesmässa för åttondeklassare i Karlstad och såklart var vi intresserade av att vara med på den! Till en början tänkte vi att de skulle få ta del av häftig teknik och en rolig, digital upplevelse eftersom vi skulle ingå i en monter med Compares inspirerande paroll: “Be digital your way”. Sen kom tanken smygande från vårt DNA och ledde oss till det vi brinner så starkt för: En bättre morgondag. För oss handlar den inte bara om ny teknik. Den handlar i synnerhet om oss människor; Hur vi älskar att tillhöra en större helhet, uppleva saker, kämpa för något som är större än oss själva och att leva våra liv på ett så bra och hållbart sätt som möjligt – helt enkelt för att vi är människor.

 

Häftiga tekniker hjälper oss såklart sedan i våra respektive uppdrag och blir alltså ett verktyg i den förändring vi vill vara med och skapa. Vi insåg därför att vi måste börja med just det, för att starta den gnista som inspirerar våra passioner att faktiskt vilja förändra med hjälp av digitala tekniker oavsett ålder. Så den fajten valde vi att dela med våra 15-åringar den här dagen: Att hitta gnistan att våga gå efter våra Morgondagars drömmar oavsett vilken teknik eller verktyg vi väljer för att uppfylla dem!

Eftersom vi tycker om spel så mycket på Sticky, så gjorde vi ett mycket analogt kortspel för att låta åttondeklassarna få inspirera varandra och ha roligt, samtidigt som vi också fick lära oss saker av dem i köttvärlden: Vilka utmaningar ser de idag? Hur lätt har de att omvandla dem till möjligheter? Vad drömmer de om?

Kortspelet vi uppfann blev en tidsresa där deltagarna får uppfinna en påhittad person, 15-åriga Charlie, och sedan hjälpa hen att våga uppfylla sina drömmar i en förvirrad värld där snabba förändringar är vardagsmat och de kastas fram och tillbaka mellan stora livshändelser i lika snabb takt. Hur ska Charlie fixa det här och hur ska vi ge honom modet att våga fixa det? En liten klurig avslutning på kortspelet är också att de till slut upptäcker att de gett sig själva tips och trix för att själva våga fatta beslut som kan ta dem ett steg närmare det de faktiskt drömmer om OCH de kan sedan dela dem med varandra: #bedigitalyourway!

 

I våra ögon blir Morgondagen vad vi väljer att göra den till och är det något vi alla vet, så är det att den kommer med jämna mellanrum, innehållande massor av överraskningar, oavsett vilken inställning vi har till dem. På det här sättet hoppas vi därför kunna så ett “möjligheternas frö” och samtidigt be dem att säga OCH istället för MEN när valen inför framtiden väl ska göras. För det är på det sättet vi kan innovera vår egen Morgondag!

Hur gör ni för att inspirera och lära av våra Digital Natives idag?

“If you think you can or you think you can´t, you´re right!”
HENRY FORD

 

0