Drivkraft

Energibranschen har länge förknippats med negativa rubriker om miljöförstöring och dyra elpriser. Men egentligen är det ju de som får vårt samhälle att fungera. Utan el skulle vi slungas tillbaka till 1800-talet på ett ögonblick. Hur får man då de som jobbar i branschen att känna stolthet för vad de gör och inte be om ursäkt för sig? Kan ett spel bidra till detta? Kanske inte helt oväntat, så tror vi det.

På uppdrag av Svensk Energi har vi utvecklat mobilspelet Drivkraft där man ska hjälpas åt att tända upp Sverige genom att koppla ihop kraftkällor med behovspunkter med hjälp av olika brickor. Sweden Rock Festival i Sölvesborg kan få el från vattenkraftverket i Olofström och Fjällräven Center i Örnsköldsvik kopplas ihop med vindkraftverket på Trattberget. Spelet går ut på att tända upp ett landskap på så få drag som möjligt och för detta krävs list och strategi.

Ett gemensamt mål

Totalt finns 25 banor – en för varje landskap. Med sitt resultat bidrar man till att tända upp landskap för landskap och på sikt hela Sverige. Om spelarna gemensamt lyckas att tända upp hela Sverige återstår att se för det finns hot längs vägen, såsom exempelvis “storstörning”; något som är hämtat från verkligheten. Om en större katastrof äger rum, t ex stormen Gudrun, går alla bolag i branschen samman och hjälps åt. I Drivkraft innebär en storstörning att ett landskap slås ut och börjar om på 0 %. Då gäller det att hjälpas åt att tända upp det på nytt.

El- och energibranschen går ju till mångt och mycket ut på att flytta el från där det produceras till dem som behöver den – kunderna. Dagligen jobbar man med dessa förflyttningar och sammankopplingar och det är det som utgör basen för spelet.

Kommunikation och historieberättande

Men hur kan då ett spel bidra till en positiv känsla för branschen man jobbar i? Jo, spel är ju kommunikation och historieberättande. Det bjuder in, låter dig interagera och ryckas med. Finns det ett spel som bygger på det jag sysslar med om dagarna kanske jag visar det mina barn, grannen och polarna. Jag pratar med mina kollegor och kollar om de har spelat “Värmland” än och utmanar dem att slå mitt rekord på Härjedalen. Sen försöker vi tända Öland som bara har 5 % kvar till 100%.

Självklart kan man spela Drivkraft även om man inte jobbar i branschen. Grannen och barnen måste ju få testa.

Du kan ladda ner Drivkraft från App Store eller från Google Play.

  • Ladda ner till iPhone...
  • ...eller Android!

Frågor och funderingar?

Prata med Nisse Bryngfors, vår utvecklare för Drivkraft. Han vet det mesta om projektet! Du når honom via:

0