Rocka munnen
case
När siffrorna visade en oroväckande ökning av karies hos yngre skolbarn insåg Folktandvården Sverige att man behövde ett nytt verktyg i kampen för friskare tänder.

Nu lanseras resultatet av samarbetet mellan Folktandvården och Karlstadbyråerna som pågått i över ett år. Spelet Rocka munnen är en nationell satsning som gör tandborstningen roligare, lär ut de viktigaste insikterna och förenklar vardagen för alla föräldrar. Kombinationen av ett spel med musikalisk tandborstar-timer samt stark kommunikation i digitala och fysiska kanaler ska hjälpa hela familjen att bli bättre tandborstare.

Rocka munnen

Rocka munnen kopplar ihop tandborstningen och skärmen i ett roligt spel och en musikalisk upplevelse som utgår från tandborstningens gyllene regel: två minuter, två gånger om dagen. Genom spelet blir den digital och förvandlas till ett modernt hjälpmedel i vardagen.

Vi vet att grunden till bra rutiner och goda vanor börjar i hemmet.

Med hjälp av spel och gamification kan vi ta fasta på befintliga rutiner och sedan föra dem in i en digitala miljö som barnen är ägare av. Det här skapar en enormt stark plattform att påverka beteenden med, inte minst för att just spel är en fantastisk dörröppnare till människors tankar, känslor och önskemål. Barn vet redan att man ska borsta tänderna, men Rocka munnen ska få dem att vilja borsta tänderna och det är en enorm förflyttning.

För att kunna fortsätta förebygga och vara världsbäst på friska tänder måste man anpassa sig, utveckla sig och våga använda nya verktyg. Vi vet att grunden till bra rutiner och goda vanor börjar i hemmet. Med Rocka munnen kan vi både hjälpa föräldrarna och förändra beteenden. Det ger en ny möjlighet att prata om vikten av bra tandhälsa med barnen – före, under och efter tiden man spelar.

Rocka Munnen finns på Google Play och App Store.