Fem dokumentärer om datorspel och människor

Det är något fascinerande med människor som går in helhjärtat för det de tror på. Oavsett om det är smalt och udda och av andra ses som helt meningslöst, eller om det handlar om att ge fullt utlopp för kreativitet, trots att priset blir högt. Datorspel innehåller båda dessa ytterligheter. Kämpande indieutvecklare som gör allt för att uppnå sin dröm likasåväl som åldrande rekordhållare som återigen måste bevisa sig när de förlorat sin topplacering.

Naturligtvis är det här perfekta förutsättningar för fängslande dokumentärer. Filmer som nördar ner sig i ämnet samtidigt som de berättar om drömmar, misslyckanden och känslor som vi alla kan relatera till. Därför tänker vi att det är dags att vi delar med oss av våra absoluta favoriter.

Indie Game: The Movie


I Indie Game the Movie får vi följa fyra indiespelsutvecklare i deras med- och motgångar. Filmen porträtterar Phil Fish som vann pris för Fez och dess unika design, men som efter ett par år ännu inte lyckats färdigställa det. Vi får också en inblick månaderna innan, och dagarna efter, Edmund McMillen och Tommy Refenes (Team meat) lanserar Super Meat Boy. Utöver allt detta intervjuas Jonathan Blow, skapare av spelet Braid, som ger sin unika syn på spel och spelskapande.

The things I’ve sacrificed are social. You kind of have to give up something to have something great.
Tommy Refenes

Men Indie Game the Movie handlar om mycket mer än att skapa spel. Det handlar om människor som lägger ner hela sin själ i något de älskar. Om total kompromisslöshet och kreativ frihet. Om hopp och avgrundsdjupa tvivel.

Även om du inte själv brinner för indieutveckling, eller ens gillar att spela indiespel, så är det här en film du bara måste se. Det här är inte en film om spel, det är en film om människor.

The King of Kong: A Fistful of Quarters


King of Kong handlar om Steve Wiebe, förloraren som måste vinna, och Billy Mitchell, vinnaren som vägrar förlora. I potten ligger ett världsrekord i Donkey Kong. Och det ska väl sägas direkt, det här är en dokumentär som inte drar sig för att förstärka de goda dragen hos Steve Wiebe och de dåliga hos Billy Mitchell och utelämna väl valda delar i historien. Men är man bara beredd att se förbi de ibland väl övertydliga dramaturgiska greppen, så är det här en fantastiskt underhållande film.

I’ve pointed out to Steve that he’s the person he is today because he came under the wrath of Bill Mitchell.
Bill Mitchell

Förutom att porträttera livsöden och både uppfyllda och krossade drömmar, så får vi här lära oss vad en killscreen egentligen är för något. Bara det gör det här till en sevärd film.

Man vs Snake: The Long and Twisted Tale of Nibbler


Där en spelomgång av Donkey Kong kräver total närvaro och koncentration, är en omgång Nibbler snarare ett maratonlopp. Ett lopp där man samlar på sig liv som byts mot välbehövliga pauser, eller helt enkelt för att kunna gå på toaletten. Något som krävs i de ibland över 40 timmar långa spelsessionerna.

People don’t realize that even the most comfortable chair starts to hurt if you sit there for too long.
Tim McVey

Nibbler, som snarast kan beskrivas som en blandning av Pac-Man och Snake, har aldrig fått speciellt mycket uppmärksamhet. Trots detta lyckas filmen måla upp en underhållande historia med intressanta personporträtt och oväntade vändningar.

Atari: Game Over


Det kittlande huvudspåret i Atari: Game Over tar sikte på fiaskospelet ”E.T. the Extra-Terrestrial”, ibland lite oförtjänt kallat världens sämsta spel, för att en gång för alla gå till botten med ryktena om att företaget grävt ner tusentals exemplar i öknen.

E.T. certainly isn’t the worst game or even the least polished, but I actually like having the distinction of it being the worst game. Between that and Yars Revenge, I have the greatest range of anyone ever on the machine.
Howard Warshaw

Historien om Ataris uppgång och fall ger också en inblick i hur kommersiell spelutveckling tog sin form under början av 80-talet och bjuder på en rad intressanta personporträtt. Bland annat lär vi känna Howard Warshaw, utvecklaren som tog sig an att utveckla ”E.T. the Extra-Terrestrial” på bara fem veckor.

Atari: Game Over bygger sin handling lite väl mycket på om man känner till hur utgrävningen slutade, och den missar också chansen att gräva djupare i själva företaget Atari. Men oavsett sina brister är det en sevärd dokumentär.

Chasing Ghosts: Beyond the Arcade


Chasing Ghosts tar avstamp i ett fotografi från LIFE Magazine som visar upp 1982 års Video Game World Champions. I filmen möter vi personerna på bilden och får en tillbakablick in i en tid där de var arkadkändisar omringade av fans och groupies.

I wanted to be a hero. I wanted to be the center of attention. I wanted the glory, I wanted the fame. I wanted the pretty girls to come up and say, ”Hi, I see that you’re good at Centipede.”
Walter Day

Har du sett King of Kong eller Man vs Snake kommer du att känna igen flera av personerna i filmen och få en större förståelse vilken roll de spelat i arkadspelshistorien.

Dina favoriter

Det här är naturligtvis långt ifrån en komplett lista. Vilka är dina favoriter? Tipsa oss gärna genom att kommentera nedan!

0